Beschermingsbewind, hoe werkt dat?

Hoe vraag ik het aan?

Wat is beschermingsbewind?

Beschermingsbewind is een maatregel die ingezet kan worden om volwassenen te helpen die (tijdelijk) niet in staat zijn om hun eigen financiën uit te voeren. Hierbij kun je denken aan lichamelijke-, geestelijke of  persoonlijke omstandigheden zowel van blijvende als tijdelijke aard maar ook aan schulden waarbij je zelf geen uitkomst meer ziet. Een bewindvoerder neemt de administratie over en zorgt dat de inkomsten en uitgaven stabiel worden en blijven en kijkt waar er nog mogelijkheden liggen tot verbetering. Daarnaast gaan zij in geval van schulden kijken hoe deze opgelost kunnen worden.

 

Een bewindvoerder is dus niet alleen voor mensen met schulden?

Nee zeker niet, er zijn veel meer situaties waarbij mensen zelf (tijdelijk) niet in staat zijn hun eigen administratie uit te voeren. Denk hierbij ook aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking, een lichamelijke aandoening, dementie of simpelweg omdat jij in andere dingen beter bent dan je eigen financiën. 

 

Hoe vraag je het aan?

Bewindvoering aanvragen gaat via de Rechter. Het makkelijkste is om het aan te vragen met iemand die je graag als bewindvoerder zou willen hebben. Dit kan een professioneel bewindvoerder zijn maar ook een familielid of buurman. 

Je kunt het bewind zelf aanvragen maar je kunt het ook voor iemand anders aanvragen, hierbij geld wel dat het om een familielid gaat tot in de 4de graad. Een verzorgende- of begeleidende instantie kan het aanvragen voor een cliënt. 

 

Het verzoek wordt vervolgens beoordeeld door de rechter. Hij kan je hierbij uitnodigen voor een zitting op de Rechtbank. Lukt het fysiek niet om naar de Rechtbank toe te komen dan komen er juridisch medewerkers naar jou toe. 

 

Reden voor de aanvraag?

Bij de aanvraag wordt er gevraagd wat de reden is van de onder bewindstelling. Hier zijn twee mogelijkheden. 1) lichamelijke en/of geestelijke toestand 2) het hebben van problematische schulden. 

Het kan ook dat een persoon zowel lichamelijke en/of geestelijke redenen en schulden heeft. 

 

Hoelang duurt het voordat het bewind is uitgesproken?

Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd bij de Rechtbank. Je kunt hier ongeveer 6 weken voor aanhouden. 

 

 

 

 

anne-nygard-OtqaCE_SEMI-unsplash anne-nygard-OtqaCE_SEMI-unsplash