Rood staan!

Een keer rood staan is niet erg maar bij langdurige roodstand geef je standaard meer uit dan je ontvangt. Rood staan is een makkelijke manier van geld lenen, je hoeft nergens voor te tekenen. Het is wel een hele kostbare manier, je betaalt voor rood staan een rente tussen de 8% en 14% dat is zonde van je geld en daarnaast loop je ook het risico dat de achterstand steeds groter wordt.

Langdurig rood staan is vaak een begin van een schuld die steeds groter wordt. Er is geen buffer aanwezig die onverwachte uitgaven kan opvangen en daarnaast kan het voorkomen dat je een keer niet kunt betalen of geld opnemen omdat je limiet is bereikt. Bij langdurige roodstand moet er structureel iets anders.

Is de roodstand uit gemak en heb je wel de financiële middelen om dit te voorkomen dan is het verstandig om eerst een positief saldo te creëren en vervolgens te gaan sparen. Met de huidige lage rente kost rood staan meer dan sparen oplevert, per saldo ga je er op achteruit.

Is de roodstand uit noodzaak dan is het goed om te kijken naar je uitgavenpatroon, zijn daar mogelijkheden om op te bezuinigen? Of is het mogelijk om meer inkomsten te creëren? Mocht je hulp nodig hebben neem dan contact met ons op!

Maar liefst 23% van de Nederlanders staat elke maand rood. Banken hebben verschillende manieren om roodstand te voorkomen. Je kunt aangeven hoeveel je maximaal rood wilt staan of dat je helemaal niet rood wilt staan. Of je kunt een alert instellen zodat je weet wanneer de bodem (bijna) is bereikt. Probeer roodstand zoveel mogelijk te voorkomen, het is een dure aangelegenheid.

 

Bron: Nibud

christian-stahl-323329 christian-stahl-323329